Verschil tussen lees en schrijfsnelheid van HHD en SSD

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkdin
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

In dit artikel:

We zien de hardeschijf steeds meer terrein verliezen in de wereld van computers, de solid state drive of wel SSD schijf komt steeds meer in beeld en wordt steeds meer gebruikt in systemen. Voornamelijk omdat Solid State Drives steeds goedkoper worden en veel sneller zijn.

Hardeschijf

De traditionele harde schijf is gebaseerd op een verouderde techniek, voornamelijk allemaal draaiende onderdelen in een kleine behuizing waarop data wordt opgeslagen en herschreven. Ik kan me nog harde schijven herinneren van 2 mb, het is nu niet meer te bedenken zo weinig. En dan te bedenken hoe blij ik als kind was met een 500 MB harde schijf, ja vroegah. Een hardeschijf heeft met z’n bewegende onderdelen een schrijfsnelheid van ongeveer 20 mb per sec.

Solid State Drive “SSD”

Een SSD is gebaseerd op flash geheugen en heeft geen bewegende onderdelen, dit is een bijkomend voordeel van een SSD ze maken geen geluid in tegenstelling tot het op spinnen en draaien van een harde schijf. Een SSD heeft een gemiddelde schrijfsnelheid van 500 mb per sec, het scheelt een klein beetje in tegenstelling tot een harde schijf. Zie ook de grafiek hieronder.

verschil-in-schrijfsnelheid-hardeschijf-en-solid-state-drive

Verschil in Solid State Drives

Zoals in bovenstaande grafiek zijn er verschillen in snelheid met de verschillende merken Solid State Drives, veel fabrikanten hebben goedkope SSD’s gemaakt om consumenten aan te sporen een upgrade uit te voeren van hun systeem. Een standaard SSD heb je al vanaf € 30,- deze hebben meestal een schrijfsnelheid tot 250 mb per sec. Ik leg hier de nadruk op meestal, er zijn helaas uitzonderingen. Bij het uitzoeken van een SSD is het heel belangrijk om na te lezen wat de actieve schrijfsnelheid is en deze niet te verwarren met de leessnelheid.

Verschil met opstarten

 

verschil-met-opstarten-van-windows-met-een-solid-state-drive

In de grafiek is duidelijk te zien, dat een normale hardeschijf met een kale besturingssysteem (hierop zijn nog geen extra programma’s geïnstalleerd zoals een antivirus, office pakket of photoshop enz.) er gemiddeld 2 minuten overdoet om op te starten. Een normale SSD doet het al in de helft van die tijd en een snelle SSD is niet meer bij te houden. (daar moet je bijna een hand rem opzetten.) Houw er rekening mee als je programma’s gaat installeren, dat een standaard SSD na verloop van tijd langzaam wordt, alleen de snelle SSD zal de upgrade waard zijn.

Handige tips:

  • Let goed op de schrijfsnelheid bij aanschaf van een SSD
  • Sommige fabrikanten zijn overtuigd van hun goede product en geven 5 jaar garantie. (bijv. Samsung)
  • Een snelle SSD hoeft niet duur te zijn een 250GB Kingston of Samsung heb je al vanaf € 89,-
  • Als u een nieuwe computer of laptop gaat kopen vraag altijd naar het type merk SSD en de schrijfsnelheid.

Tegenwoordig kan je kiezen voor een aantal type SSD schijven.

  • 2.5 inch (dezelfde maat als een notebook schijf) met een gemiddelde leessnelheid van 540 MB/s en een schrijfsnelheid van 500 MB/s
  • m.2 pci-e (Dit is alleen nog maar een geheugen module die je op het moederbord monteert) met een gemiddelde leessnelheid van 2800 MB/s en een schrijfsnelheid van 1100 MB/s
  • m.2 pro series (hetzelfde als m.2 pci-e, zie het maar als het parade paardje met hoge snelheid) met een gemiddelde leessnelheid van 3200 MB/s en schrijfsnelheid van 3000 MB/s.

Schrijfsnelheid SSD m2

Bij Zwartbeeld kunt u geen laptop of pc zonder SSD kopen; conventionele harde schijven zijn langzaam en in onze ogen niet van deze tijd. Bovendien komt het regelmatig voor dat wij klanten helpen met het herstellen van data omdat een HDD mechanische schade heeft opgelopen. Dataherstel is erg duur en voorkomen is beter dan genezen! De meeste nieuwe merk computers worden dan ook al uitgerust met een normale SSD met een gemiddelde leessnelheid van 540 MB/s en een schrijfsnelheid van 500 MB/s. Deze zijn al een stuk sneller, maar een upgrade naar een m.2 SSD maakt een groot verschil. Laat Zwartbeeld je helpen met een update van jouw oude HDD naar een SSD schijf.

Wat houdt een SSD-upgrade in?

Het inbouwen van een SSD is erg eenvoudig. Indien de SSD ter vervanging van een 3.5 inch HDD moet worden ingebouwd komt het hooguit voor dat de compacte SSD in een speciaal montagebracket moet worden geplaatst. Deze hebben wij op voorraad en wordt kosteloos voor u ingebouwd.

Een SSD-upgrade bij Zwartbeeld bestaat uit:

  • Inbouw van een SSD
  • Installatie van Windows (inclusief alle updates)
  • Installatie van drivers

Neem snel contact met ons op voor een demonstratie of bestel uw SSD-upgrade vandaag nog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *