Eind 2022 werd ChatGPT gelanceerd, een programma dat met behulp van kunstmatige intelligentie kennis deelt en teksten schrijft. ChatGPT biedt ondernemers veel mogelijkheden, zoals ideeën opdoen, websitecode schrijven of persberichten maken. Doordat ChatGPT nog volop in ontwikkeling is, zijn de gevolgen van het gebruik ervan nog niet helemaal duidelijk. Onderwijskundige Jochem ten Böhmer van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen vertelt wat de risico’s zijn.
Ten Böhmer geeft samen met een AI-expert workshops over veilig gebruik van ChatGPT. Hij adviseert voorzichtig te zijn met de app. “Om ChatGPT verantwoord de gebruiken, moet je weten hoe het programma werkt”, vertelt Ten Böhmer.
Hoe werkt ChatGPT?
ChatGPT is een gratis chatbot die dankzij kunstmatig intelligentie, ook wel AI (Artificial Intelligence) genoemd, teksten schrijft. Je kunt de app downloaden op je apparaat of je kunt de website gebruiken. De app ziet eruit als een chatvenster waarin je een vraag stelt. Zo’n vraag heet een ‘prompt.’ Een voorbeeld van een prompt is: ‘Wat is een populair recept met hazelnoot?’ Je kunt ChatGPT ook vragen om het antwoord in een specifieke stijl te schrijven. Bijvoorbeeld: ‘Schrijf een blog over een recept met hazelnoot.’ ChatGPT lijkt op een zoekmachine, maar dat is het niet.
Ten Böhmer licht toe: “ChatGPT zelf is geen kennisbron. De app maakt antwoorden met bestaande data. Deze antwoorden vult de app aan met data die statistisch logisch zijn. Dat wil zeggen: de app gebruikt de meest voorkomende informatie en antwoorden die op het internet worden gegeven op een bepaalde vraag. Als je bijvoorbeeld typt ‘suiker en melk doe je in…’, dan vult ChatGPT dat aan met ‘koffie’. ‘Koffie’ is namelijk het antwoord dat de app het vaakst terugvindt op het internet in combinatie met de woorden ‘melk’ en ‘suiker’.”