Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 09:00 – 18:00 bereikbaar | Bel 072-220 8212

De Lange Geschiedenis van SAAS Software

De Lange Geschiedenis van SaaS Software

SaaS Software.

Wij van Zwartbeeld maken gebruik van SaaS-software. Je hebt de term waarschijnlijk al eens vaker voorbij zien komen. Hoewel voor sommigen de betekenis nog onbekend is, heeft de SaaS al een hele lange geschiedenis achter de rug. Het leek ons daarom leuk om een korte introductie te geven over het ontstaan van de software. Zo weet je namelijk precies wat je gebruikt. SaaS, ook wel (Software as a Service) genoemd, is eigenlijk niets anders dan online software die je kan huren. Een klant kan dan een overeenkomst afsluiten met de leverancier om de software te gebruiken. Het hoeft dus niet door de klant worden aangeschaft. Dit betekent dan ook dat de leverancier de verantwoordelijkheid heeft om de software te onderhouden en beheren. SaaS staat daarom ook wel bekend als Software on Demand. De betekenis achter SaaS was tot voor kort misschien nog onbekend voor je, maar wist je dat het al uit de jaren zestig dateert? Maar voordat we hier dieper op in gaan, moeten we even kort teruggaan waar het allemaal mee begonnen is: de computer. Zonder de computer was er namelijk geen SaaS en dus geen Zwartbeeld Cloud. De Abacus wordt erkend als de eerste computer. Je kent ze waarschijnlijk nog wel van vroeger. Het zijn van die telramen met kraaltjes, waarmee je de eerste stappen van rekenen leerden kennen. Maar wist je dat de Abacus al meer dan 40.000 jaar oud is? Men vermoedt dat het  door de Chinezen werd uitgevonden. Gelukkig hebben uitvinders dit primitief ontwerp de afgelopen eeuwen kunnen vervangen door mechanische designs. Denk bijvoorbeeld aan de Pascaline rekenmachine (1642-1644), dat door middel van tandwielen aangedreven werd. Of wat dacht je van de analytische machine van Charles Babbage, dat door middel van stoom in werking werd gebracht. En natuurlijk moeten we niet de ontdekking van de Enigma machine vergeten, wat heeft geleid tot de ondergang van Nazi Duitsland. eerste-computer

De Opkomst van SaaS

Echter, de computerindustrie heeft vanaf 1946 een complete omwenteling gemaakt. De uitvinding van ‘electronic pathways’, beter bekend als circuits, droeg bij aan de eerste officiële generatie computers. In 1959, werd dit al gauw opgevolgd door de tweede generatie computers  Desondanks deze innovatieve ontwikkelingen, bleef de computer enorm inefficiënt. Ze waren bijvoorbeeld erg groot en zwaar. Bovendien kon er per keer maar één gebruiker achter de computer werken. Dit resulteerde in de opkomst van de eerste SaaS-software dat diende als een ‘time-sharing system’. Dit systeem is de voorganger van het hedendaagse internet. Het gaf de mogelijkheid om meerdere gebruikers tegelijk toegang tot het systeem te geven. De technische ontwikkelingen zetten zich ondertussen voort. En vanaf de jaren zestig tot eind tachtig werden de computers met het jaar kleiner. Ze hoefden niet meer een volledige kamer in beslag te nemen. Ze konden later gewoon op het bureaublad geplaatst worden. Daarbij werden ze steeds betaalbaarder. Steeds meer werkgevers schaften daarom computers voor hun eigen werknemers aan. pexels-pixabay-computer Dit betekende dat meerdere gebruikers niet meer achter één computer hoefden te werken, waardoor de time-sharing system zijn waarde verloor. Desalniettemin verdween de SaaS-industrie niet. Het paste zich gewoonweg aan de markt aan, door een lokaal time-sharing systeem te ontwikkelen. Dit werd ook wel LAN (Local Area Network) genoemd, wat al gauw te duur bleek te zijn. De SaaS-industrie leverde de software gewoon aan bedrijven. Hierdoor kregen zij zelf verantwoordelijkheid over het beheer. Echter, deze bedrijven misten vaak de technische kennis om zo’n LAN-systeem te onderhouden, waardoor ze IT-specialisten moesten inhuren. Deze werden vaak slecht uitgerust om hun taken uit te voeren. Dit haalde de waarde van de LAN verder naar beneden.

SaaS heeft zijn Waarde behouden

Desalniettemin is de SaaS altijd belangrijk gebleven. Voornamelijk omdat bedrijven steeds meer met Bloatware te maken kregen. Veel standaard programma’s namen enorm veel ruimte op de harde schijf in beslag. Hierdoor ging de functionaliteit vaak verloren. Zelfs programma’s als Microsoft Paint stond bekend als Bloatware. Vandaar dat de opkomst van het internet, de SaaS-industrie een stimulans gaf. Er werden nieuwe mogelijkheden ontdekt om data buiten de harde schijf op te slaan. Dit resulteerde in de introductie van de ASP (Application Service Provider). Dit werd laten weer door technisch verbeterde SaaS-systemen vervangen. Tegenwoordig is de SaaS niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. De industrie blijft zich continu ontwikkelen zodat jij steeds gemakkelijker op de computer kan werken. Hoewel de huidige technieken misschien ultra modern zijn, kunnen die over vijf jaar weer enorm achterhaald zijn. Vandaar is het voor alle bedrijven belangrijk dat ze altijd up-to-date zijn over de meest recente SaaS-ontwikkelingen.